Da jeg første gang læste denne definition af sjælen af den tyske digter Rainer Maria Rilke mærkede jeg en genkendelse indeni:

Sjælen er en lille del af evigheden, der ligger i vores bryst og som venter på at blive sat fri for at slutte sig til dem, der kredser om solen.

Måske er sjælens bevægelse mellem det store stjernehav og den lille sprudlende fontæne i vores bryst, dét, der får hjertet til at banke. Et usynligt kredsløb, der holder os levende?

Sådan sætter du sjælen fri

Så hvordan sætter vi sjælen fri, så den kan slutte sig til dem, der kredser om solen?

Vi sætter sjælen fri, når vi er fordybet i sjælepraksisser.

En sjælepraksis er en handling eller en værens tilstand, der inspirerer og nærer din sjæl. Sommetider er en sjælepraksis også forbundet til dit sjælsformål (I oversigten over mine sjælepraksisser herunder er nr. 1, 3, 4 forbundet til mit sjælsformål).

Inspiration til sjælepraksisser

Mine 6 sjælepraksisser er:

1. At læse, skrive og formidle poesi. Jeg elsker at arbejde med digte og fordybe mig i de visdomslag og den skønhed, der ligger gemt i et digts metaforer og sprog. Da jeg som ung boede i Skotland havde vores engelsklærer en enestående evne til at formidle digte for os og vi reciterede Shakespeare, Yeats og Blake. Siden har digtning fulgt mig overalt og jeg læser helst en lille smule poesi hver dag. Jeg har altid digte med både i min undervisning og når jeg skriver små tekster fx. her i Muslingehaven. Digte er sjælens sprog. De har en usædvanlig evne til at transmittere erkendelser og nærmest transcendentale oplevelser, som jeg kan blive ved med at kredse om, som en mystisk gåde.

2. Meditation. At guide meditative rum for andre og for mig selv. Meditation blev min redning, da jeg som ung blev rigtig syg og havde behov for at finde en måde at genetablere en ro og en forbindelse til mit eget indre. Det har været en del af min praksis de sidste 24 år og meditations – og visualiseringsøvelser er også en del af alle mine forløb og 1:1 sessioner. Undervejs uddannede jeg mig til meditationslærer på Berget i Rättvik og gennem intensive forløb på Buddhistiske retræter bl.a. hos Thich Nhat Hanh i Sydfrankrig. Her er et par af mine meditationer, hvis du vil have en meditativ stund: her

3. At skabe skønhed omkring mig fx ved at have krukker med blomster og planter. Jeg kommer ind i en meditativ ro, når jeg vander, klipper, gøder, dufter og sidder i havestolen og ser på sommerfuglene og biernes sværmen omkring planterne. Samme oplevelse af ro og flow kender jeg fra fordybelsen i kunstneriske processer.

4. At holde sjælerum for undervisning og dybe samtaler. Som Purpose Guide™ er det min vigtigste opgave at holde rum for din sjæl og at spejle dine unikke gaver og dybeste formål tilbage til dig. På den måde bliver du bevidst om, hvad der er dit sjælsformål og dine næste skridt i dit arbejdsliv eller lederskab. Det er et magisk rum at være i, hvor nye indsigter kan lande meget hurtigt og hvor du mærker fornyet retning og mod.

5. At være alene i naturen – gåture i Langebæk skovene. Daglige ture alene i skoven er for mig et helende og vitaliserende skovbad. Samtidig er det et rum, hvor jeg modtager nye ideer og får vævet de forskellige tråde i mit liv sammen til et sammenhængende tæppe, som jeg kan læne mig ind i. Naturen har en særlig evne til at spejle livstemaer tilbage til mig, gennem dens universelle billeder. Billeder, der gør mig klogere på de livsprocesser, som jeg står midt i og som jeg skal finde vej med.

6. At sove, hvile og drømme. Når jeg sover eller hviler mig er kroppen i fuldkommen ro og bevidstheden i en anden tilstand. Når mit aktive og handlende jeg træder ud af spil og sindet ikke længere kører i samme tempo, har jeg adgang til drømmenes verden og mit underbevidste. Her kan jeg modtage vigtig indsigt om mit liv og få adgang til sjælens sprog, der er båret af billeder, symboler, følelser og intuition.

Hvad kan du få ud af sjælepraksisser?

Når jeg fordyber mig i sjælepraksisserne, så sker der følgende:

  • Jeg mister fornemmelsen af det tidslige og kommer ind i en tidløs tilstand. Det giver fylde og et nærvær, hvor jeg mærker sjælen – en lille del af evigheden, som Rilke beskriver.
  • Jeg får forbindelse til en lyksalighed; en dyb glæde, der opstår, fordi jeg gør det rigtige; dét som jeg er kommet her for at gøre. Det giver energi og styrke.
  • Jeg mærker inspiration og ideer strømme ind. En livslyst og en vilje til at skabe og handle i verden og følge mit kald – sjælens kald.

Måske nogle af mine sjælepraksisser inspirerer dig?

Hvad er dine sjælepraksisser? Hvad sætter din sjæl fri?

Skriv gerne i kommetaren herunder – det vil glæde mig at høre fra dig.

Kunst af Itsuko Azuma

Rum til dig

Selvomsorg, poesi & meditation

Få mit gratis minikursus til en værdi af 499,-kr. Du tilmelder dig samtidig mit personlige nyhedsbrev

.